Burhan Felek

1949 – 1952 ve 1959 – 1982 | ||
Doğumu | : | 1889 |
Ölümü | : | 04 Kasım 1982 |
İşlerinin ağırlığı ve sağlık durumundan dolayı başkanlık görevinden ayrılan Sedat Semavi’nin yerine seçildi. TGC başkanlığını iki ayrı dönemde üstlendi. Birincisi 1949-52 ve ikincisi de 1959-82 yılları arasında oldu.Basın Dispanseri, TGC Gazetecilik Başarı Ödülleri,Basın Sarayı ek yapısı,Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı projelerini gerçekleştirdi.
Gazeteci, yazar Burhan Felek, 11 Mayıs 1889’da İstanbul’da Üsküdar’da doğdu. Babası Şûra-ı Devlet (Danıştay) üyesi Mahmut Ziyaeddin, annesi ise Balkan Savaşları’nda şehit olan Binbaşı Rıza Efendi’nin kızı Fatma Naciye’dir.
Felek tahsil hayatına Üsküdar’da “Ravza-ı Terakki Mektebi”nde başladı ve yine aynı semtteki “Üsküdar Mülkiye İdadisi”nde devam etti. Ardından o zamanlar “Mekteb-i Hukuk” adıyla anılan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. 1909 yılında öğrenci iken Gazeteci Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesi üzerine Sadrazamlığa yürüyerek katilin bulunmasını isteyen hukuk öğrencilerinin sözcülüğünü yaptı. Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.
Çalışma hayatına Evkaf Nezareti’nde (Vakıflar Bakanlığı) memuriyetle atıldı. Bir süre başkâtiplik yaptı.
Gazeteciliğe ilk kez 1909 yılında henüz Hukuk Fakültesi öğrencisi iken Donanma Dergisi’nde yazdığı spor yazılarıyla başladı. İdman Dergisi ve Futbol Dergisi’nde muhabirlik yaptı. Spor Alemi Dergisi’ne makaleler yazdı. Bu arada maddi olanaklarını artırmak amacıyla farklı yerlerde yazılar yazmaya başladı. Aynı zamanlarda yayınlanan yazılarında zaman zaman mecburen bazı farklı isimler kullandı. Önceleri, doğup büyüdüğü ve çok bağlı olduğu yerin adını kullanarak, Üsküdarlı Burhaneddin ve Üsküdarlı Mehmed Burhaneddin imzasıyla yazdı. Ayrıca yazılarında ilk zamanlar ara ara takma ad (mahlas, pseudonym) kullandı ve yazılarını M.B. İdris adıyla yazdı. M. Burhaneddin, Mehmed Burhaneddin veya sadece Burhaneddin adıyla da yazıları yayınlandı. Foto muhabirliği ve spor makaleleri ile devam ettirdiği basın mesleğini Tasvir-i Efkar, Tevhid-i Efkar, Vakit, Vatan, Millet, Yeni Ses, Milliyet, Tan, Cumhuriyet ve tekrar Milliyet gazetelerinde vefatına kadar aralıksız sürdürdü.
Fıkra yazıları adı altında köşe yazılarına devam ettiği Cumhuriyet ve tekrar 1969 yılında Milliyet gazetelerinde aralıksız her gün yazıları yayınlandı. Gazetecilik mesleğini 4 Kasım 1982 tarihinde vefatına kadar, hiçbir şekilde ara vermeksizin 72 yıl aralıksız sürdürdü.
1940 ile 4 Kasım 1982 arasında Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde 40 yıl süreyle her pazar bir mizah yazısı yazma ayrıcalığı da kendisine aittir. 1948-52 ve 1959- 4 Kasım 1982 yılları arasında 26 yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1974 yılındaki Genel Kurulu’nda en kıdemli köşe yazarı oluşunu ifade eden “Şeyhülmuharririn “ unvanı verildi. Bu unvan 1975 yılında toplanan 2. Basın Kurultayı ve dünyada hiç ara vermeksizin profesyonel olarak gazetecilik mesleğini en uzun sürdüren kişi olması nedeniyle Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından da onaylandı.
BURHAN FELEK’İN SPOR HAYATI
Basın mesleğine spor foto muhabiri olarak başlayan Burhan Felek, tüm hayatı boyunca spor dünyasında çalışmalarını sürdürdü. Spor onun için mücadeleci ve hareketli yaşamının vazgeçilmez bir parçası oldu.
Burhan Felek’in spor hayatı futbol sahalarında başladı. 1908 yılında kardeşi diş doktoru Hüdai ile birlikte Üsküdar’da “Anadolu İdman Yurdu” adında bir kulüp kurdu. İki kardeş birlikte maçlara çıktı. Felek hafbek oyuncusuydu. O dönemin spor dünyasında “gayet süratli ve rakiplerini iyi oyalamayı bilen futbolcu” olarak tanımlanıyordu.
Felek, 1910 yılında “Futbol” adını verdiği tabloid bir yayın çıkardı. Türk spor basınında yayınlanan ilk spor dergisi olan “Futbol” diğer spor dallarında da haberlere yer verdi. Dergide ağırlıklı Felek’in çektiği spor fotoğrafları ve farklı spor dallarından haberler, atletizm, güreş, su sporları, jimnastik dallarında da yazılar yayınlandı. Derginin sahibi olarak Üsküdarlı Mehmed Burhaneddin adı yer aldı. Ancak derginin yayın hayatı maddi yetersizlikler nedeniyle fazla sürmedi.
Felek spor yazılarını ve spor fotoğraflarını diğer yayın organlarına taşıdı ve 1910 yılında “Donanma” dergisine yazmaya başladı. 1913’te ise “İdman” dergisinde profesyonel spor gazeteciliğine ilk adımını attı.
1922 sonunda Ali Sami Yen ve Ziya Öniş ile “Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı” adlı kuruluşta yer aldı ve daha sonra bu kuruluşun Asbaşkanlığı’nı yaptı.
1923 yılından itibaren 13 yıl Atletizm ve Güreş Federasyonları Başkanlığı’nı üstlendi.
Aktif futbol hayatının ardından futbol hakemliğine geçti. 1920’li yılların gözde hakemleri arasında yer aldı.
1923 Aralık ayında Milli Olimpiyat Cemiyeti Murahhas Azası olarak Olimpiyat camiasına katıldı ve ardından Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Selim Sırrı Tarcan Başkanlığı’nda çalışmalarına başladı. 1924 Paris Olimpiyatları’nda Burhan Felek Türk kafilesi başkanlığı yaptı. 1928 yılında Türkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreterliği’ne atanan Burhan Felek, 1928 Olimpiyatları’na kafile başkanı olarak katıldı. 1962 yılında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanlığı’na seçilen Felek 1965 yılı hariç TMOK Başkanlığı’nı 1982 yılında vefatına kadar aralıksız sürdürdü.
Kitap halinde yayınlanan eserleri: “Hint Masalları”, “Yaşadığımız Günler”, “Felek 1 “, “Felek 2”, “Vatandaş Ahmet Efendi”, “Nasreddin Hoca”, “Geçmiş Zaman Olur ki”, “Eski İstanbul Hikâyeleri”.
Çevirisini yaptığı eserler: Don Camillo Moskova’da”, “Vur..Fakat Dinleme”, “Oldu Bitti”.
Senaryoları: “Melek Hanımın Kıskançlığı”, “Edi ile Büdü”.
Vefatından sonra yayınlanan derleme ve biyografik belgesel eserler: “Geçmiş Zaman Olur ki…” (Felek Yayıncılık), “Felek’ten Dostlara 1” (Felek Yayıncılık), “Kırk Yıllık İstanbul Hikâyeleri” (Felek Yayıncılık), “Eski İstanbul Hikâyeleri” (Kültür A.Ş. İst. Büyük Şehir Belediyesi), “Vatandaş Ahmet Efendi” (Felek Yayıncılık)”,”Hayal Belde Üsküdar” (Felek Yayıncılık), “Recebin Kahvesi 1” (Felek Yayıncılık”, “Biraz da Yarenlik 1” (Felek Yayıncılık), “Hayal Belde Üsküdar” (Kültür A.Ş. İst. Büyük Şehir Belediyesi”, “Hocamız ve Başkanımız Burhan Felek” (Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yayınları), “Burhan Felek Seçme Yazılar” (Türkiye Spor Yazarları Derneği)