Kasım 2016 Raporu
02 KASIM
Gazeteciler Cumhuriyet için Haber Nöbeti tutuyor
Her üç gazeteciden birinin işsiz bırakıldığına, 777 gazetecinin basın kartının iptal edildiğine, 170 medya kuruluşunun kapatıldığına, 105 gazetecinin cezaevinde olduğuna dikkat çeken gazetecilik meslek örgütleri operasyon düzenlenen Cumhuriyet Gazetesi önünde haber nöbeti başlattı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Haber-Sen ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilciliği’nin düzenlediği haber nöbeti kapsamında her gün Cumhuriyet Gazetesi önünde saat 16.00’da basın açıklaması yaptı. Cumhuriyet Gazetesi yazı işlerine de destek verecek meslek örgütleri temsilcileri halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için gazetecilere “dayanışma” çağrısı yapacak. Yöneticileri ve yazarları gözaltında tutulan Cumhuriyet Gazetesi önünde yapılan çağrılarda “Gazeteciliğin suç olmadığı” mesajı vurgulandı.
04 KASIM
TGC önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek mezarı başında anıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek, 34. ölüm yıldönümünde Karacaahmet’teki mezarı başında anıldı. Anma törenine; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC Balotaj Kurulu Üyesi Muammer Tuncer, Burhan Felek’in yeğeni Okşan Atasoy, gazeteci Orhan Atasoy, TGC İdare Müdürü Cem Çapanoğlu, Necati Güngör, Akdağ Saydut, Garbis Özatay, Metin Özyıldırım, Akdağ Saydut, Seraceddin Zıddıoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, “Burhan Felek hocamızı 34. ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıyoruz. Burhan Hocayı tam da bu günlerde anmak çok önemli. o günlerde her zaman Cemiyeti ayakta tutmuş, zorlu dönemlerden geçirmiş, Cemiyet’in bu günlere gelmesini sağlamıştır. Bugünlerde de ne yazık ki çok zor dönemden geçiyoruz. Türkiye hem içte hem dışta çok zor bir dönem yaşıyor. En zor günleri de gazeteci arkadaşlarımız yaşıyor. Şu an 105 gazeteci arkadaşımız tutuklu. Ayrıca Cumhuriyet’ten 18 gazeteci arkadaşımız var. Umuyoruz ki; meslektaşlarımız bir an önce yargı önüne çıkarılır ve serbest bırakılırlar. Meslek örgütleri olarak “gazetecilik suç değildir” diyoruz. Gazeteciler yargılanırken tutuksuz yargılanmalıdırlar. Dışarıdaki meslek örgütleri büyük destek veriyorlar. Her şeye rağmen direneceğiz. Demokrasiyi, gazeteleri yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. Burhan Hoca’nın önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.
5 KASIM
9 gazetecinin tutuklanma nedeni açıklandı
Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonda ‘FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ iddiasıyla gözaltına alınan isimlerden 9’u için savcılık tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Hakimlik tutuklama gerekçesinde, Cumhuriyet Gazetesi'nin pek çok haber ve manşetinde FETÖ ve PKK silahlı terör örgütünün propagandası sayılabilecek ve örgüt lehine algı oluşturabilecek haberlere yer verdiğini belirtti. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gazetenin 17 Temmuz tarihinde, "Sokaktaki tehlike" manşeti ile çıktığını belirten hakimlik, "Demokrasisine sahip çıkan darbe tehditini püskürtmek için sokaklara inip geleceğine sahip çıkan millet üzerinden toplumu kalıplaştırmaya neden olabilecek haberde Cumhurbaşkanımızın tanka asılan posterinin manşet yapılarak sokağa çıkıp demokrasisine sahip çıkılma hadisesinin tehlike olarak görüldüğü.." ifadeleri kullanıldı. Gazeteciler çıkarıldıkları mahkemenin ardından tutuklandı.
04 KASIM
TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu
70 yaşından gün alan ve meslekte 50 yılını tamamlayan 21 usta gazeteci, Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına konulan “Basın Hizmet Ödülleri”ni düzenlenen törenle aldı. Ödülü alanlar içinde bu yıl; Ali Baransel, Atilla Gökçe, Ayhan Fırıldak, Ayşegül Dora, Deniz Banoğlu, Ergun Çağatay, Erkut Can, Erol Nural, Ertuğrul Akbay, Feyza Algan, Garbis Keşişoğlu, Güven Taner, İsmet Tongo, Kurtar Çakın, Metin Özyıldırım, Nahit Duru, Seçkin Türesay, Selim Esen, Seraceddin Zıddıoğlu, Şekip Gümüşkanatlı ve Şükran Soner vardı. Törenin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Burhan Felek bizim için çok önemli. Burhan Hoca, bugünkü gibi pek çok sıkıntılı dönemler gördü. Askeri darbeleri, gazetecilere yapılan baskıları gördü. Ama bunların içinde TGC’yi gayet sakin bir şekilde götürmeyi başardı. Biz o zamanlar gençtik ve çok eleştiriyorduk. Ancak Burhan Felek, Cemiyet’in zarar görmesini engelledi. Cemiyet’i ayakta tutmayı başardı. O yüzden de kendisine şükranlarımız var. Burhan Felek, üzerinde çok konuşulacak bir insan. İyi bir yazar, mizahı çok iyi kullanan bir yazar. 1982 yılında aramızdan ayrıldı. 1983 yılında ise bu ödül konuldu. Böyle bir ödülün dünyada tek olduğunu bir arkadaşıma söylemiştim. 70 yaşından gün alıp, 50 yıl basında çalışmış ve ayrıca hala da çalışıyor olacak. Bizim aramızda halen bu niteliğe sahip arkadaşımız çıkıyor. Bu da çok sevindirici” dedi.
8 KASIM
İmam Hatip'teki taciz haberine erişim engeli
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın Adıyaman’ın Gerger İlçesi’ndeki İmam Hatip lisesinde öğrencilere cinsel istismarda bulunulduğuna ilişkin yaptığı açıklamaya Gerger Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildi. Adıyaman’ın Gerger İlçesi’ndeki İmam Hatip lisesinde öğrenim gören yaklaşık 30 öğrenciye cinsel istismar yapıldığı gerekçesiyle okul görevlisi 1 hademe tutuklanıp, 3 idarecinin görev yeri değiştirilmişti. Taciz iddiasını Türkiye’ye duyuran isim CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş oldu. İddiaların büyük yankı bulması üzerine taciz haberini yayınlayan internet sitelerinin ilgili linklerine saat 20:30 itibariyle Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından engelleme getirildi. CHP’li Yarkadaş’ın açıklamasını yayınlayan şu sitelerin haberlerine erişim engeli geldi: Gerçek Gündem, Cumhuriyet, Evrensel, Artı 49, Birgün, Sol Haber Portalı, Duvar Gazetesi, Habercem, Gazeteport, Omedyam, Anayurt, Habergünce…İnternet sitelerine gelen erişim engeliyle beraber Adıyaman’ın Gerger İlçesi’nde İmam Hatip lisesinde yaşanan cinsel istismar haberini okumak isteyenler ilgili habere ulaşamadı. Olayın sosyal medya hesaplarına yansımasıyla, kamu görevlilerinin harekete geçerek yazılanların silinmesi için baskı yapmaya başladığı öğrenilmişti.
09 KASIM
Meslektaşları Nail Güreli’yi andı
Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Meslekte İz Bırakan usta isimleri anmaya devam ediyor. TGC Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 19.’sunda, 26 Ekim’de 84 yaşında vefat eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 6. Başkanı usta gazeteci Nail Güreli anıldı. Cağaloğlu’nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC Onursal Üyesi Prof. Dr. Turgay Atasü, TGC Balotaj Kurulu’ndan Muammer Tuncer, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, Akdağ Saydut, Ercan Akyol, Ercan Arslan, Bülent Uğur, Turgut Fethi, Seraceddin Zıddıoğlu, Necati Güngör, Bağış Erten, Garbis Özatay, Nail Güreli’nin yardımcısı Almıla Karaman’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda konuk katıldı. Toplantıya katılan gazeteciler, Nail Güreli’nin TGC’ye ve gazetecilik mesleğine çok önemli hizmetlerde bulunduğunu ve gazeteciliğinin genç nesillere örnek olacağını vurguladılar. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Nail Güreli’yi sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. Ben, Nail Güreli’nin en yakın arkadaşlarından biriydim. Birlikte düzenli toplanır, yemek yerdik, konuşur, dertleşirdik. Otoriterdi. İnatçıydı. İnandığından taviz vermezdi. Metin Göktepe olayını aydınlattı. Cemiyete çok büyük katkıları oldu. Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi onun döneminde hazırlandı. Yerel medya seminerleri onun döneminde başladı. Işıklar içinde yatsın” dedi.
13 KASIM
Fransız gazeteci sınır dışı edildi
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden akreditasyon yaptırmadığı gerekçesiyle Gaziantep'te Suriyelilerle röportaj yaparken gözaltına alınan Fransız gazeteci Olivier Bertrand'ın sınır dışı edileceği açıklandı. Bertrand'ın Gönderme Merkezi'ne götürüldüğü ve buradan ülkesine gönderileceği kaydedildi
15 KASIM
Freedom House: Türkiye'de internet özgür değil
Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House "2016 İnternet Özgürlüğü Raporu"nu yayınladı. BBC Türkçe'nin haberine göre; geçen yılki raporda "kısmen özgür" olarak değerlendirilen Türkiye, internetin özgür olmadığı ülkeler kategorisine geriledi. Raporda internetin özgür olmadığı 20 ülke arasında Türkiye ile birlikte Sudan, Suudi Arabistan, Mısır, Etyopya, Rusya, Çin, Pakistan, İran, Myanmar, Bahreyn ve Belarus gibi ülkeler bulunuyor. Türkiye'nin notu, en kötünün 100 olduğu puanlamada 58'ten 61'e çıktı.
18-19 KASIM
TGC-KAS 83. Yerel Medya Semineri tamamlandı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC)’nin Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ile birlikte düzenlediği ve bugüne kadar 8 bin gazetecinin sertifika aldığı meslek içi eğitim seminerleri sürüyor. Aydın, Muğla, Denizli ve Burdur'dan gazetecilerin katıldığı 83. Yerel Gazetecilik Semineri Marmaris Elagance Otel’de yapıldı .Seminerin açılış konuşmalarını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ve Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği(KAS) Türkiye Temsilcisi Sven-Joachim Irmer ve Marmaris Belediyesi Başkan Vekili Dursun Kaplan yaptı. İlk oturumda; TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş “Gazetecilikte Etik İlkeler”; TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı “Haber Yazım Kuralları” başlıklı konular hakkında katılımcılara bilgi verdi. Oturumun moderatörlüğünü TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten üstlendi. Seminerin ikinci oturumunda gazeteci Emine Munyar “Ekonomi Haberciliği”; TGC Balotaj Kurulu Üyesi Serkut Bozkurt “İnternet Haberciliği”, ÇGD İstanbul Temsilcisi Uğur Güç "Basında Örgütlenme" başlıklı birer konuşma yaptı. Oturumun başkanlığını TGC Muğla Temsilcisi Kenan Gürbüz yaptı. Seminer, üçüncü oturumla devam etti. Oturumda; TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük “Haber ve Hukuk”; TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir “Resmi İlanlar ve Yerel Gazetecilik” başlıklı konular hakkında bilgi verdi. Oturumun moderatörlüğünü Çağdaş Marmaris Gazetesi’nden Sibel Berber yaptı. Seminerin 4. oturumu 19 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü TGC Aydın Temsilcisi Salim Suat Deniz’in üstlendiği oturumda Milliyet Gazetesi Haber Araştırma Müdürü Pınar Aktaş “Medyada Cinsiyetçi Dil Sorunu”; 32. Gün Yayın Yönetmeni Hilmi Hacaloğlu “Saha Haberciliği”; Sanat tarihçisi, yazar, heykeltıraş Gürol Sözen “Yerel Medya ve Kültür” konuları hakkında sunum yaptı.
20 KASIM
AB'de gazetecilere baskı ve tehditte İtalya ilk sırada
Avrupa Birliği ülkeleri arasında basın mensuplarına yönelik tehdit ve baskının en fazla olduğu ülkenin İtalya olduğu açıklandı. BBC Türkçe'nin haberine göre; Avrupa Komisyonu tarafından 17-18 Kasım tarihlerinde düzenlenen Medyada Çoğulculuk ve Demokrasi başlıklı konferansta sunulan rapora göre İtalya'da bu yılın ilk 9 ayında gazetecilere yönelik baskı ve tehdit vakalarının sayısı 92'ye ulaştı. İkinci sıradaki Fransa'da bu sayının 55, Polonya'da 29, Macaristan'da 28 olduğu belirtildi. Veriler, İtalya'da basına yönelik baskı vakalarının sayısının gittikçe arttığını da gösteriyor. 2014'te tehdit ve baskı olarak nitelenen 58 vaka, 2015'te ise 82 vaka kayıtlara geçti. Öte yandan raporda, AB ülkeleri arasında basına yönelik baskıları kayıt altına almak için ortak bir metodoloji bulunmadığı vurgulanarak bazı ülkelerde baskı ve tehditlerin her zaman kayıt altına alınmıyor olabileceğine dikkat çekildi.
22 KASIM
7 gazete, 1 dergi, 1 radyo kanalı kapatıldı
OHAL kapsamında yayınlanan 677 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 7 gazete, 1 dergi ve 1 radyo kanalının yanı sıra, eğitim, kültür ve diğer alanlarda faaliyet gösteren, çeşitli illerdeki 375 dernek kapatıldı. Ekspres Gazetesi (Adana), Türkiye Manşet Gazetesi (Çorum), Dağyeli Gazetesi (Hatay), Akis Gazetesi (Kütahya), İpekyolu Gazetesi (Ordu), Son Dakika Gazetesi (İzmir) ve Yenigün Gazetesi (Ankara), Samsun'daki 'Haberexen' Dergisi, Batman FM radyosunun yanı sıra, eğitim, kültür ve diğer alanlarda faaliyet gösteren, çeşitli illerdeki 375 dernek KHK ile kapatıldı.
23 KASIM
TGC Başkanı Turgay Olcayto için ‘Saygı’ Günü düzenlendi
Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto için Saygı Günü düzenledi. Başkan Olcayto’nun hayatından görüntülerin gösterildiği toplantıda katılımcılar, Olcayto ile ilgili anılarını paylaştı. Başkan Olcayto için düzenlenen saygı günü ilk olarak “Gazeteciliğin Dünü Bugünü” başlıklı panelle başladı. Prof. Dr. Fehim Üçışık, “Bir basın toplantısı düzenlenmesi için TGC’ye gittiğimde Turgay Olcayto ile tanıştım. Ardından benim iş hukuku konusunda Bizim Gazete’de yazmamı istedi. 16-17 yıldır her hafta bir yazıyorum. Turgay Olcayto’ya sağlıklı bir ömür dilerim” dedi. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, “Başkanımız Turgay Olcayto, bizim yaşamımıza dokunan kıdemli meslektaşlarımızdan. Bizim mesleğimizde abilik, ablalık kavramları önemli. Demokrat tavrını gördüm ve çok etkilendiğim isimlerden biri Turgay Olcayto. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne büyük katkı sağladı. Gençlerin çok sevdiği bir isim. Gençlerin Cemiyete katılımında etkili oldu. Kültür ve sanata tutkusuyla örnek aldığımız bir isim” dedi. TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, “Turgay bey ile uzun yıllardır arkadaşız. Turgay Olcayto’ya, mutlu, huzurlu ve sağlıklı yıllar dilerim” diye konuştu. Semiha Öztürk, “Turgay Bey ile 1989 yılında tanıştım. Üniversite öğrencisi iken TRT’de başlamıştım. Turgay abi hayatımı şekillendirmeye çok katkıda bulundu. Bu ülkede büyümediğim için, edebiyatı bilmem için elindeki bütün kitapları bana verdi. Dünya görüşüme katkıda bulundu” dedi. TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, “Turgay abi ile yerel medya seminerleri kapsamında Türkiye’yi dolaşıyoruz. İnsani yanı beni hep etkiledi. İlerleyen yıllarda enerjiyi tüketmeden hayatın tadını çıkararak Nuran ablayla olan aşklarını da yazmasını isterim” dedi.
24 KASIM
Aslı Erdoğan ile Necmiye Alpay'ın tutukluluğuna devam kararı
Kapatılan Özgür Gündem Gazetesinin Yayın Danışma Kurulu Üyeleri, Tutuklu Yazar Aslı Erdoğan ile Dilci Necmiye Alpay hakkında devletin birliğini bozma ve bütünlüğünü bozma suçundan tahliyesine karar verildi. Ancak Avukat Özcan Kılıç, Erdoğan ve Alpay'ın örgüt üyeliğinden tutukluluğuna devam kararı verildiğini belirtti. Yazar Aslı Erdoğan 97, Dilci/Yazar Necmiye Alpay ise 85 gündür Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunuyor. İddianamesi kabul edilen davanın ilk duruşması 29 Aralık’ta görülecek.
27 KASIM
VOA Muhabiri, Diyarbakır'da gözaltına alındı
Voice Of America (Amerika'nın Sesi) için çalışan Khajijan Farqin, Diyarbakır'da gözaltına alındı. Amerika’nın Sesi (VOA) için çalışan Serbest Muhabir Khajijan Farqin’in Diyarbakır’da gözaltına alındığı öğrenildi. VOA News bu gelişmeyi “VOA muhabiri Türkiye’de gözaltına alındı” şeklinde duyurdu. VOA News, “VOA muhabiri Türkiye’de gözaltına alındı” başlığı ile verdiği haberde, “Türk yetkililer, Cumartesi günü Amerika’nın Sesi için çalışan Serbest Muhabir Khajijan Farqin’ı Diyarbakır’da gözaltına aldı” dedi. Habere göre, Farqin’in gözaltına alınmasına ilişkin ayrıntıları aktaran bir aile yakını, gözaltı kararının nedenlerinin belli olmadığını söylerken, ailesi de bölgedeki OHAL uygulaması nedeniyle avukatının Farqin’e ulaşamadığını ifade etti. VOA, haberinde “15 Temmuz başarışız darbe girişiminden sonra olağanüstü halin uygulandığı Türkiye, onlarca gazeteciyi gözaltına aldı” ifadelerini de kullandı.
28 KASIM
TGC Şiir ve Musiki Günleri’nde kadına şiddet konusu işlendi
TGC Şiir ve Musiki Günleri’nde, İTÜ Konservatuarı Öğretim Üyesi Erdoğan Eskimez mini konser verdi. Konuk şairler, Atatürk, öğretmen, barış şiirleri okudu. Geleneksel TGC Şiir ve Musiki Günleri’nde, “Atatürk”, “Öğretmen”, “Barış” ve ağırlıklı olarak “Kadına Şiddetle Mücadele” konuları işlendi. Tülin Öztürk Ekici, Mualla Tetik ve Ahmet Özdemir’in sunumundaki programda, İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuarı öğretim üyelerinden saz virtüözü Erdoğan Eskimez mini konser verdi. Günün anlamına uygun olarak Muhlis Akarsu’nun bir deyişi ile konserine başlayan Erdoğan Eskimez, İç Anadolu yöresinden ağıt örnekleri verdi. Ankara yöresi oyunlarından harmanlama saz resitaliyle müzik ziyafetini tamamladı. TRT İstanbul Radyosu önceki müdürlerinden TGC üyesi Nail Ekici, öğretmenler ile ilgili yaptığı konuşmada Köy Enstitülerinin önemi ve işlevi üzerinde durdu. Öğretmen kökenli TGC üyesi Coşkun Yücedağ, Öğretmen Yazar Galip Uyar ve Av. Orhan Dökmen kadına şiddet konusunun hukuki ve gelenek görenek bağlamını anlattı. Ata Türk, yüce önder Atatürk ile ilgili bir konuşma yaptı. Cumba Kültür Sanat Platformu üyelerinin katıldığı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Şiir ve Musiki günlerinde konuk şairler şiirlerini okudu. Funda Baklacı ve Mualla Tetik de şarkı esintisi getirdiler.Zaman tünelinde kasım ayı içinde aramızdan ayrılan şairlerden, Gülten Akın, Mualla Orhon, Orhan Veli, Ümit Yaşar özel olarak hazırlanan görseller ve şiir örnekleriyle anıldı. Kadına şiddet ve Barış konusunda görseller sunuldu. Babıali’nin geleneksel simit çay ikramıyla program sona erdi.
29 KASIM
Gazeteciler için en çok şikayet Türkiye’den
Son 18 ayda Türkiye’de 82 gazeteci ya da medya kuruluşu 'tehdit altında olduğuna' dair şikayette bulundu. Gazetecilerin korunması amacıyla Avrupa Konseyi tarafından oluşturulan dijital platforma son 18 ayda 227 şikayet geldi. Gazeteciliğin Korunması ve Gazetecilerin Güvenliğinin Kuvvetlendirilmesi Platformuna gazetecileri ve medyası “tehdit” altında olduğu gerekçesiyle en çok şikayet edilen ülke Türkiye. Platform ortağı olan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Article 19, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Index on Censorship, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Avrupa Gazeteciler Derneği (AEJ) gibi örgütler son 18 ayda Türkiye’de 82 gazeteci ya da medya kuruluşunun “tehdit altında olduğuna” dair şikayette bulundu. Bu şikayetlerden 47’si 2016 yılında yapıldı. Sadece 4’ü çözüme kavuşturulabildi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltına alınan veya tutuklanan medya mensupları hakkında da platforma düzenli şikayetler geliyor.
30 KASIM
12 kişinin öldüğü yangına yayın yasağı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Adana’da özel bir öğrenci yurdundaki yangına ilişkin Aladağ ilçesi Sulh Ceza Hakimliği kararı ile soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı getirilmesinin ve yapılan yayınların kaldırılmasının kararlaştırıldığını duyurdu. RTÜK, Aladağ ilçesindeki ortaöğretim kız öğrenci yurdunda meydana gelen yangın ve taksirli ölüm olayına ilişkin Aladağ Sulh Ceza Hakimliğinin kararını internet sitesinden yayınladı. Buna göre, bazın basın ve yayın organlarında yanlış bilgiler verildiği, ölenlerin kimliklerinin yanlış söylendiği, yayınların gerek ilçe genelinde gerekse yurt çapında huzur ve güven ortamı ile kamu düzenini bozucu eylem ve davranışlara dönüşebileceği ve yürütülen soruşturmanın akamete uğratılabileceği kanaatiyle, yapılan ve yapılacak tüm haberlere, tüm yazılı ve görsel basınla internet ortamında soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı konulması ve yapılan yayınların kaldırılması kararlaştırıldı.
30 KASIM
TGC: Yayın yasaklı toplumda basın özgürlüğünden söz edilemez
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Adana’daki öğrenci yurdunda çıkan yangınla ilgili haberlere yayın yasağı getirilmesine tepki gösterdi. TGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “Toplumu etkileyen her olayda yayın yasağı getirilmesi halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engelliyor. Cezasızlık uygulamasının yine yürürlüğe konulacağı endişesi, kamu vicdanında yaygınlaşıyor” denildi. Açıklamada şu görüşler yer aldı:
"Adana'da bulunan Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda çıkan yangında 11 öğrenci, bir görevli toplam 12 kişi öldüğü, 22 kişinin de yaralandığı açıklandı. Devletin koruması altında olması gereken genç kızlarımızın denetimsiz özel yurtlara verilmesi Milli Eğitim açısından önemli bir sorun yumağı haline gelmektedir. İvedi olarak önlem alınmaz ise özellikle ‘dini eğitim kisvesi’ altında eğitime el atan derneklerin yurtlarında meydana gelen bu tür faciaları ülkenin daha çok yaşayacağı ortadadır. Bu konuda iktidarın acil olarak tedbir alması gerektiğini düşünüyoruz. Toplumu her etkileyen olayı yayın yasağı ile geçiştirmek sorunları çözmemektedir. Tersine yeni sorunlara yol açmaktadır. Yayın yasağı halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engellemektedir. Cezasızlık uygulamasının yine yürürlüğe gireceği endişesini kamu vicdanında yaygınlaştırmaktadır.
Yayın yasaklı bir toplumda basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünden söz edilemez.
Ölen genç kızlarımızın ailelerine, yakınlarına baş sağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Halkımızın acısını yürekten paylaşıyoruz. Yayın yasağının ivedilikle kaldırılmasını, bu facianın sorumlusu olanların hukuk önünde hesap vermelerini istiyoruz.”