TGC: Edebiyatımızın unutulmaz isimlerinden Melih Cevdet Anday’ı özlemle anıyoruz.

İSTANBUL- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyelerinden şair, yazar ve gazeteci Melih Cevdet Anday’ın ölümünün 18. yılında TGC Yönetim Kurulu bir anma mesajı yayınladı.

Mesajda “Türk diline ve edebiyatına unutulmaz hizmetler veren Melih Cevdet Anday’ı aramızdan ayrılışının 18. yılında bir kez daha özlemle, sevgiyle anıyoruz. Yapıtları günümüzde canlılığını koruyor. Şiirleri dillerde yaşıyor. Oktay Rifat, Orhan Veli Kanık’la birlikte kurdukları Garip akımıyla yarattıkları şiir dünyası hiç unutulmadı. Huzur içinde uyusun” denildi.

MELİH CEVDET ANDAY KİMDİR?

1915'de İstanbul'da doğdu. Liseyi Ankara Gazi Lisesi'nde bitirdi. Lise çağlarında Orhan Veli Kanık ve Oktay Rifat gibi isimlerle tanıştı. Lise mezuniyetinden sonra bir süre Hukuk Fakültesi'nde eğitim gördü. Daha sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'ne kaydoldu. Fakat Devlet Demiryolları'ndaki memuriyetinden ötürü eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Çalıştığı kurum tarafından sosyoloji eğitimi alması için Belçika'ya gönderilen Anday'ın 1936 yılında Varlık Dergisi'nde Ukde adlı şiiri yayımlandı. Ardından şiirleri Ses, Yaprak, Yeditepe, Papirüs, Yeni Ufuklar, Yeni Dergi, Soyut, Ataç, Dönem, Yön gibi dergilerde yayınlandı. Orhan Veli ve Oktay Rifat ile birlikte 1941 yılında Garip akımını kurdular ve ilk ortak şiir kitabını çıkardılar.

Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in önerisiyle, Milli Eğitim Bakanlığı Neşriyat Müdürlüğü'nde memur olarak çalışmaya başladı.

1953-1955 seneleri arasında Akşam Gazetesi'nin edebiyat ve sanat sayfasının editörlüğünü yaptı.  1956 yılında "Yan Yana" adlı şiir kitabı yayımlandı. Bu kitap soruşturmaya uğradı. 1979-80'de Paris'te Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Müşavirliği’ne atandı.

Bir dönem TRT Kurumunda Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Melih Cevdet Anday’ın ömrünün son dönemleri Milas’ın Ören beldesinde geçti. Melih Cevdet Anday’ın ayrıca gazete yazıları, romanları, tiyatro oyunları bulunmaktadır. Dilimize çok sayıda şiir çevirisi de yapmıştır.

Şiirlerinden bazıları:

Garip (1941, Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte)

Rahatı Kaçan Ağaç (Ölmez Eserler, 1946)

Yan yana (Yeditepe, 1956)

Sözcükler (İş Bankası, 1978, toplu şiirler)

Ölümsüzlük Ardında Gılgamış (Ada, 1981)

Tanıdık Dünya (Adam, 1984)

Güneşte (Adam, 1989)

Yağmurun Altında (Adam, 1995)