TGC: Semih Balcıoğlu'nu saygıyla anıyoruz

İSTANBUL – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu karikatür dünyasının iz bırakan usta isimlerinden Semih Balcıoğlu’nun ölüm yıldönümünde anma mesajı yayınladı. Yönetim Kurulu’nun mesajında şöyle denildi:

“Karikatür sanatımızın büyük ustalarından Semih Balcıoğlu’nu ölümünün 14. yılında sevgi ve özlemle anıyoruz. Kendine özgü çizgileriyle uluslar arası karikatür dünyasında kendine yer bulan Semih Balcıoğlu yerli ve yabancı pek çok ödüle sahipti. Gazete karikatürünü de hiç ihmal etmeyen Balcıoğlu mesleğin sorunlarıyla ilgilenmeyi yaşamı boyunca sürdürdü. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Genel Başkanlığında da bulunan Semih Balcıoğlu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Onur Kurulu Başkanlığında görev yaptı. Semih Balcıoğlu, basın topluluğumuza yaptığı katkıları ve renkli kişiliğiyle unutulmayacak. Usta sanatçının her durumda pozitif enerji dağıtan o keyifli kahkahaları belleğimizden hiç eksilmiyor. İyi ki vardın büyük usta.”

SEMİH BALCIOĞLU KİMDİR?

(1928- 27 Ekim 2006)
İstanbul’da doğan Balcıoğlu, Işık Lisesi’nin ardından Devlet Güzel Sanatlar Akademisi grafik bölümünden mezun oldu. İlk karikatürü 1943 yılında Akbaba Mizah Dergisinde yayınlanan Balcıoğlu, Karikatür, Amcabey, Akşam, Dünya, Hürriyet ve Tercüman gazetelerinde çalıştı. Balcıoğlu, meslek yaşamında yurt içi ve dışında 49 ödül kazandı. “Gümüş Güvercin (Skopje)”, “Altın Madalya (Pescara)”, “Altın Palmiye” ve “Gümüş Hurma (Bordighera)”, “İş Bankası Büyük Ödülü”, “Abdi İpekçi Barış ve Kardeşlik Ödülü”, “TÜYAP Onur Ödülü” bu ödüller arasında yer aldı. Gabrovo Mizah Evinin yaptığı oylama sonucu dünyanın 106 çizerinden biri olarak kabul edilen Balcıoğlu, Türkiye’de üç boyutlu karikatürü gerçekleştiren ilk sanatçı oldu. İki arkadaşıyla 1969 yılında Karikatürcüler Derneği’ni kuran Balcıoğlu, 1973-1979 yılları arasında da Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanlığı görevinde bulundu. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Kapadokya adlı karikatür albümü nedeniyle adı Ürgüp’te bir parka verildi..  Balcıoğlu, 1999 yılında “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görüldü. 15 Ocak 2002 tarihinde Mimar Sinan Üniversitesi’nden ‘Onursal Doktor’ unvanını aldı. Basın Şeref Kartı sahibi olan Semih Balcıoğlu Emel Balcıoğlu ile evli ve bir kız çocuğu babasıydı.