Gazetecilik meslek örgütleri: Dayanışma sürecek

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto,  Özgür Gündem Gazetesi'nin nöbetçi eş yayın yönetmenliği kampanyasına destek verdikleri için soruşturma açılan gazeteciler için adliye önündeydi

Çağlayan'daki adliye önünde buluşan gazetecilik meslek örgütü temsilcileri haklarında soruşturma açılan gazetecilere destek verdi.  Adliye önünde yapılan açıklamaya, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto,   Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, TGS Genel Başkanı Uğur Güç,  DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren,  Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ayşe Yıldırım,  gazeteci Burcu Karakaş katıldı. İstanbul Adliyesi’nde savcıya ifade vermeden önce basına açıklama yapıldı.
Açıklamada ilk olarak DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren konuştu. Eren,  basın özgürlüğü gününde başlatılan dayanışma kampanyasına yönelik açılan soruşturmaların amacının dayanışmayı sona erdirmek olduğuna dikkat çekerek, dayanışmayı sürdüreceklerini söyledi.

OLCAYTO: BASKILAR SONA ERSİN
Eren’in ardından konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto da, gazetecilerin haber yapmak için adliyeye geldiklerini belirterek,  gazetecilik üzerindeki baskıların sona ermesini istedi. Yargının tek tipleştiğini ve gazetecilerin yargı aracılığı ile baskı altına alınmaya çalışıldığını belirten Olcayto, gazetecilerle dayanışmayı sürdüreceklerini ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
TGS Genel Başkanı Uğur Güç de,  gazetecilerle yapılan dayanışma eylemlerine dahi tahammülü olmayan bir yargı ile karşı karşıya kalındığını belirterek, dayanışmanın yükseltilerek devam etmesi gerektiğini söyledi. Yargı bağımsızlığı denen bir şey kalmadığını, yargının direk iktidarın talimatı ile hareket ettiğini belirten Güç, yargının gazetecilere yönelik yaklaşımının adaletsiz olduğuna vurgu yaptı. Güç’ün ardından konuşan Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılelma da, gazetecilere yönelik baskıların kabul edilemeyecek boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, haksız ve hukuk dışı gerekçelerle gazetecilerin susturulmak istendiğini söyledi. Son olarak konuşan ve yargılanan gazetecilerden ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay da, gazetecilerle dayanışmanın tüm baskılara ve sindirmelere karşı devam edeceğini söyledi.
Gazeteciler, açıklamanın ardından ifade vermek üzere İstanbul Adliyesi’ne girdi.