TGC: Nezih Demirkent’i ölümünün 16. yılında saygı ve özlemle anıyoruz.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Önceki Başkanlarından Nezih Demirkent’in ölümünün 16. yılı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. “Nezih Demirkent’in gazetecilerin birlikteliği ve dayanışması için büyük emek harcadığı vurgulanan mesajda şu görüşler yer aldı.”

Günümüzde Gazeteciliğin içinde bulunduğu bunalımda önceki başkanımız usta gazeteci Nezih Demirkent’i saygı ve özlemle anarken her gün biraz daha onun “Salı yazılarından” kendimize dersler çıkarmaya çalışıyoruz. Nezih Demirkent’in gazetecilerin etik duruşunu, birbirleriyle dayanışmaya verdiği önemin bilinciyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak meslektaşlarımızın her durumda yanında olmaya özen gösteriyoruz. Biliyoruz ki Nezih Demirkent Türkiye’de 145 gazetecinin cezaevinde olduğu çok sayıda gazetecinin işsiz kaldığı bu ortamı görmekten büyük üzüntü duyardı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak önceki başkanımızın bize gösterdiği hedef doğrultusunda bağımsız bağlantısız meslek kuruluşumuzu daha ileri götürmek, her türlü sorun karşısında ödün vermeden, salt gazetecilik için uğraş vermeye devam ediyoruz.

NEZİH DEMİRKENT KİMDİR?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin önceki başkanlarından Nezih Demirkent, 50 yıl gazetecilik mesleğinin içinde bulundu. Uzun bir dönem TGC‘nin Başkan Yardımcılığı görevinde hizmet verdikten sonra 18 Kasım 1982 günü Başkanlığa seçildi. On yıl sürdürdüğü bu hizmetten, seçimde adaylığını koymayarak çekildi. Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfını yönetti. TGC‘nin yayın organı Bizim Gazete‘nin aylık olarak yayımını başlattı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi ile TGC Basın Müzesi projelerini gerçekleştirdi. Nezih Demirkent İstanbul 1930 doğumlu. F.Sabiha ve A.Nurettin Demirkent’in oğlu, Haydarpaşa Lisesi’ni ve İÜ Hukuk Fakültesi bitirdi. 1950 yılında Son Saat Gazetesinde mesleğe başladı. Yeni Sabah, Yeni Gazete ve Hürriyet’te, mesleğin çeşitli dallarında çalıştı. Hürriyet Gazetesinde Genel Müdürlük yaptı. Daha sonra Dünya Gazetesinin sahipliğini üstlendi. Fransızca biliyordu. “Sayfa Sayfa Gazetecilik”, “Medya Medya” ve “Salı Yazıları” isimli kitapları yayımladı. Işın Demirkent ile evli ve bir çocuk babasıydı. TSYD kurucu üyesiydi ve Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası’nın Başkanıydı. Basın Şeref Kartı taşıyordu.